torsdag 13. januar 2011

Tjuande dag Knut.........


13.1.Merke: Sopelime, omsnudd horn, kongehode, klokke

Tjuende dag jul var jula over. Denne dagen ble også kalt St.Knut, og folk sa at "tjuende dag knut jager jula ut". Mange steder ble det vanlig å markere dette ved at de jaget ut jula med sopelimer.Over hele landet holdt de tjuendedagen for å være "gamle nyårsdag". Dette kom av at trettendedagen ble regnet som gamle juledag.Tjuendedagen skulle jula ringes ut og julølet drikkes opp."Snør det tjuendedagen, vil det bli 20 snørier før sommerdagen 14.april, ble det sagt i Romsdal.

14 kommentarer:

Trude sa...

Spennende å høre om 20 dag jul, jeg visste ikke så mye om det fra før. Nydelig islykt forresten!!!
Ha en strålende dag.

Petrine sa...

Artig påminning. Og at det kjem 20 snørider til før 14.april, det er eg sikkert på !

Turid sa...

Kjekt å lese! Lurer på om vi ikke har noe juleøl stående...:)))
Veldig flott islykt! Jeg har en bøtte med en anne oppi stående på terrassen...av og til er vannet frosset ,av og til er det suppe...som i dag:) Kom aldri lengre jeg..hihi:)

klem fra Turid;)

Helga Sofie sa...

Så artig å bli minnet om historien & på at nå er det siste frist for som enda omringes av noen julerøde klatter.... fordi jeg liker rødt - jul eller ei - nemlig :-)

Kjempefin blogg du har, forresten. Legger deg til i bloggrollen min, så husker jeg å titte innom. Velkommen til å se innom Fies notiser også - akkurat nå er jeg litt i det blå...

Havfruen sa...

Artig å lese:) Utrolig flott lykt du har laget også:)
Ha en fortsatt fin 20.dag, klem fra meg:)

Trines hobby sa...

Heldigvis oppholdsvær i Romsdal i dag! då slepp eg vel å slite ut snøfresen framover( vi har rikelig nok snø frå før) 20 byger til høyrest avskrekkande ut! Nydelig islykt!!
Trine i Molde

tubakk sa...

Åh, det er så koseleg med desse snølyktene. Denne vinteren er det jo muleg å lage slike også på desse kantar av landet. 20.dag utan snøvêr, kan eg ha eit håp om vår snart? Ellers tok jula brått slutt her i huset, da juletreet tok overbalanse like over nyttår.
Ha ein strålande dag vidare!

Som dagene går sa...

Brukte hvert år å lage islykt ved å sette ei bøtte med vann ut på terrassen, men i år skulle jeg gjøre det så mye finere (omtrent slik din lyslykt er), med en mindre bøtte i den store. Men så ble det mildvær før isen hadde frosset skikkelig til,og jeg ga opp prosjektet da. Nå samler jeg melkekartonger for å lage en enkel variasjon. Vi har det kaldt nok nå.

Janne i Fagerlia sa...

Først må jeg berømme deg for den flotte islykten. Finnes ikke vakrere pynt utendørs etter min mening. Og slike gamle utsagn som du kommer med i innlegget ditt er alltid morsomt å lese. Så gjenstår å se om slike holdet stikk......

Torunn sa...

Kjekt å lese. Gjer ingenting om det kjem litt meir snø. ;) Så lenge me slepp mildveret og regnet innimellom.

Anonym sa...

Hei.Tusen takk for historien bak tjuande dag Knut.Koselig lesning.Kjempe nydelig islykt.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

Helga Sofie sa...

1000 takk for at jeg fikk den ære å ligge i din bloggroll, kjempestas :-)

Ja jøss, det blir mer betong framover nå! Ble nesten inspirert av et tåkelag, betong-grått London...

Nyt fredags aftenen!

Turid sa...

Tusen takk for gode ord! Det varmer, og vi finner stor trøst i alle disse hilsene her i blogglandia;)

Klem!

KariL sa...

Viktig å huske på gamle tradisjoner om ein ikkje fyljer dei til punkt å prikke. Har nokon eg likar å markere, men heilt sikkert mange eg ikkje veit om.
Ha ei god helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...