søndag 23. november 2008

Vangskyrkja og store nissar

I dag startar innlegget med litt kyrkjehistorie....tok dette bildet av Vangskyrkja på veg til jobb i dag. Litt historie skal de få med...


Den mektige Vangskyrkja er ei steinkirke som stod ferdig i 1277. Den første kirka som stod her var i tre, sannsyligvis ei stavkirke, men i et kongebrev fra 1271 takker Magnus Lagabøte vossingene fordi de bygger steinkirke i stedet for trekirke, og følger rådet fra hans far, Håkon Håkonson.Vangskyrkja er i bruk den dag i dag med gudstjenester hver søndag.


Neste tema:
Dette er dei største nissane eg lagar. Dei er ca 30 cm høge (i ståande stilling)
Her òg er ansiktet laga i cernit. Pleier plassere dei på røter/rekved, og ha litt "pynt" rundt dei.
Desse er nylaga og skal vere med fyrste helga i desember.

Apropos cernit, ei lita historie frå fyrste messa eg var på i haust: Ei dame studerte nissane mine både vel og lenge....og sa: "Eg likar nissane dine, men ikkje at du brukar plastfjes!" Eg prøvde å forklare at fjesa hadde eg forma i cernit, men det verka ikkje som ho heilt hadde tru på det. Samtalen enda iallfall med:"Hvis du kjem att neste år og har andre fjes, skal eg kanskje kjøpe hjå deg."
Slik er det, ein må tole både ros og ris.......( enten det er berettiga eller ikkje..)
Ha ein nydeleg sundag vidare!

9 kommentarer:

Berit sa...

Jeg er måløs, du er bra dyktig altså.
Det er et helt eventyr når de blir lage på rot og det er smådyr som har bosett seg rundtom.

Jotakk jeg har også hørt slike kommentarer. Deriblandt flere mannfolk som fnyser og sier at: jeg betaler ikke så mye for et foto!!! Da er det til å forklare at det er akvarell, malt av meg, men jeg har hatt et foto å sett etter , også det tatt av meg. Artig, ikke sant?

Det var en flott kirke du viste!

Nå er jeg kommet inn etter en lang og frisk tur, nå skal jeg bare kose meg.
Ha fortsatt en fin søndagskveld.

Line sa...

Nydelege nissar!!
Eg synst faktisk at foruten stavkyrkjene så kjem steinkyrkjene på ein god andre plass. I Volda der eg er oppvaksen har vi ei flott steinkyrkje, og berre klokketårnet er av tre....
På slutten av 1800talet brann det i kyrkja, og alle dei flotte veggmaleria var fullstendig nedsota. Alle trudde at dei var øydelagde, heilt til nokon kom på at dei kunne prøve å rense dei med LOFF!! og det fungerte veldig bra...Gjekk med mange loffar, men veggmaleria vart berga:0)
Ynskjer deg ein fin søndagskveld, klem

Besta sa...

Nydelige nisser. Har stor sans for dine for de er så søt. Klem

kate sa...

Nissene dine har alldeles nydelige ansikter:) Jeg er så imponert over hvor forseggjort og detaljrike de er - SUPERFLINK ER DU:)

Kirka var staselig:)
Go mandag og go klæm fra Kate:)

Torunn sa...

Nydelege nissar!!! Takk for at du linkar til meg, skal putte deg på mi liste og. ;)
Herrebunaden til mannen min er nok Nordhordlandsbunad, men minner kanskje litt om vossebunaden? Eg kjem ikkje heilt på korleis den er, men dei fleste her i området er vel litt like. Me har begge Nordhordlandsbunad.

johanne`s rom sa...

Kjempeflotte nisser (som vanlig). Slike kommentarer (om nissefjesene) må en jo bare le litt av, de som sier slikt har ikke noe særlig greie på håndarbeid, forming og slikt. Ha en hyggelig dag.

hvorfor ikke... sa...

Helt utrolig flotte og detaljerike!
Jeg digger nissene dine!
Artig med litt historie om den flotte steinkyrkja, også.
Du fortjener virkelig en award, ligger en til deg inne hos meg...Men ingen stress. Ta den til deg, Den er din!
Ha en flott mandagskveld!
smil Torunn

Mormor sa...

Nissene er like flotte og detaljrike som alltid. Jeg er like imponert hver gang over hvor mange detaljer du får med.
Kirka var virkelig mektig. Rart å tenke på at den allerede hadde stått der i over 70 år under svartedauen. Ikke mange av byggverkene i dag, som holder like lenge tror jeg.

Lemi sa...

sikkert bare en dårlig unnskyldning for ikke å kjøpe... syns di e kjempefine, æ klare ikke lage sååå fine ansikt i cernit. mamma holdt på me troll og nisser førr nån år sia, og ho va ganske flink.. litt artig, men veeldig tidkrevende, e d ikke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...